Researtikel Algarve vandringsresa

Äntligen en resa till ett land lite längre bort.

Efter ett långt reseuppehåll är det äntligen dags för mig att få utforska något nytt! Jag flyger söderut, inte på semester, utan med jobbet. Det är min uppgift att utforma en ny vandringsresa till Algarve i Portugal. Efter att jag har övervunnit de byråkratiska hindren med coronatest, bokningar och reseplanering kliver jag först på tåget med min resväska och vandringsryggsäck och därefter på flygplanet. Jag har tur, som får resa till vårvarma Algarve i södra Portugal, istället för till alperna i norr, där man fortfarande måste sätta på värmen i ett regnigt maj. En värmevåg med +35°C i mitten av maj! För mig som bergsfanatiker som har upplevt kylan är detta naturligtvis en stor kulturchock. Värme, platt mark, hav istället för bergsutsikt och ostron, räkor och bläckfisk istället för köttbullar.

Havsutsikt i Barril

På väg till Tavira

Först tillbringar jag en vecka i Tavira, som brukar kallas Algarves Venedig. Den unga trevliga chauffören Jò hämtar mig på flygplatsen. När vi kör genom landskapet, passar jag på att fråga honom vad som växer här i regionen. Han svarar, oliver, fikon, körsbär, apelsiner och dessutom “alfarroba” (johannisbrödträd), som är typiskt för området. Detta används för att producera mjöl för bakverk och boskapsfoder. Jag blir nyfiken och spänd inför den första vandringen för att då få en närmre titt på den okända floran. Den första kvällen äter jag i hotellets restaurang på takterrassen, där jag blir överväldigad av utsikten över orten och lagunen. Först serveras en paté med grön fisksås och en sallad med grillade räkor och därefter till huvudrätt en färsk grillad tonfisk. Wow! Det här är något helt annat än vad som serveras på en restaurang i alperna. Till efterrätt blir jag serverad en härlig fruktsallad.

Det första intrycket från Algarve

För att utforska den nya resan till Algarve lånar jag en cykel. Under cykelturen får jag handskas med höga temperaturer, dammig och torr luft och något ojämna grusvägar. Men när jag får syn på färgglada saltbassänger, palmer, kaktusar, apelsinlundar, vattenfåglar och laguner så glömmer jag allt. Det är så vackert!

Cacela Velha 

Den första turen tar mig till Cacela Velha, en liten ort med ett fåtal vitkalkade hus. Utsikten över ön och lagunen påminner mycket om "Paradise Beach", en strand precis som i Karibien! Jag går över stranden. Det känns lite ovant att gå barfota i den mjuka sanden, jag går ner i vattenkanten där sanden är fastare och lättare att gå på. Därifrån kan jag hälsa på de små krabborna och beundra de färgglada fiskebåtarna.

Upptäck nya vandringsleder i Algarve

De närmsta dagarna utforskar jag sydkusten mot den spanska gränsen. Några gångar tar jag med min cykel på tåget. Det lilla långsamma tåget på "Linha do Algarve" tar oss genom pittoreska landskap och biljettpriserna är billiga (jämfört med hemma). Den vänliga konduktören säljer biljetterna och hjälper mig att lyfta cykeln genom transportvagnens dörr. Tåget är inte modernt, men det kommer alltid i tid och är tillförlitligt. Min rutt leder genom små fiskebyar och genom inlandet, där jag upptäcker många getter. Överallt utmed vägen finns citroner, apelsiner och aprikoser, jättegott!

Saltgård längs vägen

Pego do Inferno vattenfall 

En något äventyrlig sluttning leder mig till en magisk plats, vattenfallet Pego do Inferno . Väl gömd i en ravin ligger en liten sötvattensjö med ett vattenfall. Runt omkring finns palmer, ormbunkar och färgglada blommor. Fiskar simmar omkring i det kristallklara vattnet. Som i en bilderbok! Självklart måste jag svalka mig här.

Gamla stan i Tavira

Jag vandrar försiktigt upp och ner mot Tavira genom ödemark, åkrar, gårdar, lanthus, stenmurar och grusvägar. Ett par ödlor håller mig sällskap. Jag strosar genom Taviras gamla stad upp till det lilla fortet och Sankt Jakobskyrkan. Där finns det en blomsterträdgård och jag klättrar upp på stadsmuren för att njuta av utsikten över lagunen, floden och ön. Vid den romerska bron bär det vidare över floden Gilao.

Barril Strand

Ankare längs vägen

Också anmärkningsvärt är utflykten till Barril Beach på ön Tavira. För att ta mig dit korsar jag lagunen som skiljer ön och fastlandet och jag kommer till Ria Formosa Nature Park, ett enormt naturreservat med en över 60 km lång kustlinje. De flesta av öarna kan endast nås med båt. Men det finns en liten gångbro i Santa Luzia. Ett litet pendeltåg, som påminner mig om tåget från barnboken Jim Button, erbjuder en genväg. Efter att ha lämnat strandbarerna och alla färgglada strandparasoller bakom mig blir det ensamt. Ankarkyrkogården bär på minnen om före detta tonfiskfiskare som nu lever av turism. Jag vandrar över stranden. Det är fem kilometer till norra delen av ön. Där hittar jag massor av snäckor i alla former och färger. Senare klättrar jag upp i sanddynerna för att se den skyddade delen av landskapet från ovan. Jag ser ett hav av lila och vita blommor och fyren hälsar mig på avstånd. Innan jag tar båten tillbaka till Tavira hoppar jag i Atlanten en gång till. Vattentemperaturen ligger runt 17 grader, underbart uppfriskande!

Åretrunt vandringsturer är möjliga

Faktum är att Portugals sydkust är väldigt torr och varm på sommaren. Men på vintern, hösten och särskilt på våren är Algarve färgglatt och blomstrande. Det är därför åretrunt vandringsturer är möjliga. På våren blommar de typiska jakarandaträden med sina stora lila blommor och de små kaktusblommorna. På vintern är det rätt tid för oliv- och apelsinskörden. Färska mandlar och johannesbröd finns det på hösten. Förutom grundläggande kondition kräver vandringarna inga färdigheter i bergsbestigning.

Istället för gröna alpängar har Algarve turkosblått vatten, för grå kalksten finns guldgul sand. Flamingos ersätter alpernas ripor och istället för fuktig och grå dimma finns här färgglada fiskebåtar, blommor och saltbassänger. Jag kan varmt rekommendera den nya vandringsturen i Algarve till dem som älskar det exotiska och färgstarka.
, Resedesigner
Medel
Portugal

Algarve vandringsresa

8 dagar | på egen hand
Visa detaljer
Minneslista